Zorgen over Waterpark Dommelsvoort bij Wijkraad

Vrijdag 14 juli 2023

De wijkraad Heeswijkse Kampen volgt de ontwikkelingen rondom Waterpark Dommelsvoort en de mogelijke toename van drukte op het water en de weg met zorgen. Wij zijn inmiddels verenigd in een interdorpsoverleg met de dorpsraden Linden, Beers en Gassel en werken samen met de Vrienden van de Kraaij en de milieuvereniging Cuijk om gezamenlijk de plannen vanuit een integraal beeld te kunnen volgen en beoordelen.

Handhaving schiet tekort

Onze wijk ervaart op dit moment vooral in de zomermaanden overlast van waterrecreanten. De wijkraad verwacht dat de overlastproblematiek verergert door realisatie van dit grote vakantiepark. De praktijk wijst namelijk uit dat de gemeente schromelijk tekortschiet in handhaving op het water. Zo kregen bewoners onlangs te horen dat de afdeling handhaving niet kan optreden tegen illegaal voor de nacht aangemeerde boten omdat de tijden waartussen niet aangemeerd mag worden buiten het dienstrooster van de afdeling handhaving vallen.

Huidige infrastructuur kan toestroom al niet aan

Ook menen wij dat de infrastructuur tekortschiet voor de verwachte wekelijkse toestroom van vakantiegangers op wisseldagen. Op dit moment is de capaciteit van de Lavendel en de Beersebaan richting de A73 al onvoldoende om voor een vlotte verkeersdoorstroom te zorgen tijdens spitstijden. Onze wijk krijgt in dezelfde periode waarin Topparken gerealiseerd wordt nog eens ruim 150 woningen erbij in het nieuw te bouwen wijkdeel Cuijkse Tuinen Zuid. De gemeente is bekend met dit probleem, echter verbetering van de infrastructuur laat nog enkele jaren op zich wachten en wordt vermoedelijk pas gerealiseerd in 2028. 

Haastige spoed

De wijkraad heeft bovendien vernomen dat de plannen met spoed uitgewerkt moeten worden om te voorkomen dat de plannen beoordeeld moeten worden binnen de kaders van de nieuwe omgevingswet en omgevingsvisie, terwijl juist deze kaders geformuleerd zijn op basis van de meest recente inzichten onder meer op het gebied van klimaat, natuur en infrastructuur en een integrale kijk bieden die deze afzonderlijke domeinen overstijgen. De wijkraad pleit er dan ook voor dat de gemeente en Topparken hun verantwoordelijkheid nemen voor toekomstige generaties en de plannen toetsen aan de omgevingswet en in ontwikkeling zijnde omgevingsvisie in plaats van aan verouderde bestemmingsplannen uit 2013.

Experts gezocht die ons kunnen bijstaan

Als wijkraad beschikken wij op dit moment over onvoldoende kennis ten aanzien van de mogelijke negatieve impact die dit park zal hebben op natuur en milieu om een standpunt voor of tegen de realisatie van dit park in te kunnen nemen. Wij vinden dat er een zorgvuldige afweging gemaakt moet worden waarbij mogelijk voordeel op economisch gebied niet ten koste gaat van natuur en milieu nu en in de toekomst. We zijn op zoek naar experts op het gebied van milieu- en natuurvraagstukken zodat zij ons kunnen bijstaan bij het beoordelen van de MER-procedure die in het najaar volgt. Heeft u aantoonbare kennis en expertise op het gebied van dit vraagstuk, dan komt de wijkraad Heeswijkse Kampen graag met u in contact.

Laatste nieuws

Wijkraad zoekt hobbykoks voor interculturele proeverij ‘Melting Pot Cuijk’

Zondag 2 juni 2024 organiseert wijkraad Heeswijkse Kampen een bruisend evenement voor jong en oud: Melting Pot – een interculturele proeverij voor en door bewoners. Met lekkere hapjes uit alle windstreken en daaromheen allerlei activiteiten met als thema ‘Wereldreis’. Er is nog ruimte voor (wijk)bewoners die het leuk vinden om iets lekkers te maken voor dit evenement en iets van hun cultuur te delen met de bezoekers.

Land van Cuijk doet onderzoek naar beschermde diersoorten vanwege woningverbeteringen

De komende maanden doen ecologen in verschillende dorpen van het Land van Cuijk onderzoek naar beschermde dieren die rondom huizen voorkomen. Het onderzoek vindt onder andere plaats in Cuijk en richt zich op vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. Dit onderzoek is nodig als voorloper voor het isoleren en verduurzamen van woningen met een lage isolatiewaarde (energielabel D t/m G).

Paasmandjeswedstrijd: wie maakt het leukste paasmandje voor de bewoners van Castella?

Doe je mee met onze paasknutselwedstrijd? De knutselplaten zijn uitgedeeld aan de leerlingen van De Waai, maar je kunt er ook een ophalen bij Jumbo Bosmans in Cuijk. Maak er iets moois van en vul het mandje met wat leuks en/of lekkers. Lever het mandje weer in bij de Jumbo en maak kans op een van de zes prijzen. De winnaars maken we op Tweede Paasdag bekend. Na afloop brengen we de gevulde mandjes als paasverrassing naar de senioren in verzorgingstehuis Castella in Cuijk.  (lees verder voor meer info en de spelregels)

Meer nieuws