Land van Cuijk doet onderzoek naar beschermde diersoorten vanwege woningverbeteringen

Dinsdag 26 maart 2024Warmtetransitie

De komende maanden doen ecologen in verschillende dorpen van het Land van Cuijk onderzoek naar beschermde dieren die rondom huizen voorkomen. Het onderzoek vindt onder andere plaats in Cuijk en richt zich op vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. Dit onderzoek is nodig als voorloper voor het isoleren en verduurzamen van woningen met een lage isolatiewaarde (energielabel D t/m G).

Natuurbescherming

In de Omgevingswet zijn regels opgenomen waaraan iedereen zich moet houden om de soms kwetsbare positie van dieren in Nederland te beschermen. Dat is belangrijk voor versterking van de biodiversiteit. Het leefgebied van beschermde en kwetsbare diersoorten die rondom huizen voorkomen kan makkelijk verstoord worden bij werkzaamheden aan het huis, zoals na-isolatie van een spouwmuur of dak. Wettelijk is bepaald dat iedereen in zo’n situatie van tevóren een ecologisch onderzoek moet (laten) doen. En als die dieren zijn aangetoond, dan moeten er passende maatregelen genomen worden om die soort te beschermen. Dat is een intensief traject.

Inwoners helpen

Bouke de Bruin, wethouder Wonen, energie- en warmtetransitie: "De gemeente Land van Cuijk wil het inwoners graag makkelijker maken om huizen te verduurzamen. Met dit onderzoek nemen we burgers extra werk en kosten uit handen. Met de resultaten van dit onderzoek willen we uiteindelijk een gebiedsontheffing aanvragen. Voor de voorkomende beschermde dieren zullen we passende maatregelen nemen, zodat zij een ander onderkomen kunnen krijgen."

Veldonderzoek

Onderzoekers van het gespecialiseerde bureau Econsultancy starten 1 april met het veldonderzoek in Cuijk, Maashees, Vierlingsbeek, Overloon, Oeffelt en Escharen. Hierbij ligt vooral de focus op wijken met huizen met een bouwjaar van 1992 of ouder. Deze huizen hebben vaak een laag energielabel en daar is de noodzaak om te isoleren en verduurzamen het hoogst.
Om de aanwezige beschermde soorten in kaart te brengen, fietsen veldonderzoekers tussen 1 april en 1 oktober regelmatig overdag, ‘s avonds en ’s nachts in de aangemerkte wijken. Zij komen meerdere keren in de wijken en zijn herkenbaar aan speciale vestjes. Ook hebben zij apparatuur bij zich om hun metingen te verrichten. Het onderzoek vindt vanaf de openbare weg plaats. In 2025 en 2026 volgen de anderen kernen. Aansluitend blijft de gemeente ook onderzoeken hoe het met de beschermde diersoorten gaat.

Nu al aan de slag met isoleren?

Inwoners die de komende tijd al aan de slag willen met isoleren hebben verschillende mogelijkheden. Meer informatie over het onderzoek of over de mogelijkheden om een woning te isoleren vindt u op www.brabantwoontslim.nl.

(Bron: Gemeente Land van Cuijk)

Laatste nieuws

Wijkraad zoekt hobbykoks voor interculturele proeverij ‘Melting Pot Cuijk’

Zondag 2 juni 2024 organiseert wijkraad Heeswijkse Kampen een bruisend evenement voor jong en oud: Melting Pot – een interculturele proeverij voor en door bewoners. Met lekkere hapjes uit alle windstreken en daaromheen allerlei activiteiten met als thema ‘Wereldreis’. Er is nog ruimte voor (wijk)bewoners die het leuk vinden om iets lekkers te maken voor dit evenement en iets van hun cultuur te delen met de bezoekers.

Paasmandjeswedstrijd: wie maakt het leukste paasmandje voor de bewoners van Castella?

Doe je mee met onze paasknutselwedstrijd? De knutselplaten zijn uitgedeeld aan de leerlingen van De Waai, maar je kunt er ook een ophalen bij Jumbo Bosmans in Cuijk. Maak er iets moois van en vul het mandje met wat leuks en/of lekkers. Lever het mandje weer in bij de Jumbo en maak kans op een van de zes prijzen. De winnaars maken we op Tweede Paasdag bekend. Na afloop brengen we de gevulde mandjes als paasverrassing naar de senioren in verzorgingstehuis Castella in Cuijk.  (lees verder voor meer info en de spelregels)

Infobijeenkomst over aanleg freerunbaan en jongeren ontmoetingsplek bij De Waai

De gemeente wil een freerunbaan en een ontmoetingsplek voor jongeren (JOP) aanleggen op het veld achter basisschool De Waai. Direct omwonenden  hebben hierover een brief ontvangen. De tekst van de brief staat hieronder. Heb je na het lezen van de brief nog vragen, kom dan woensdag 6 maart naar de informatiebijeenkomst in wijkcentrum De Nielt (Lavendel 250). Tussen 19.30 en 21.00 uur kun je op elk gewenst moment binnenlopen en je vragen stellen. 

Meer nieuws