Warmtetransitie: tips om zelf aan de slag te gaan

Dinsdag 22 februari 2022Warmtetransitie

Maakt u zich ook zorgen om de gasrekening, nu de gasprijzen dreigen te exploderen? En zoekt u naar mogelijkheden om uw gasverbruik te minderen? De werkgroep Warmtetransitie van de wijkraad wil wijkbewoners informeren en op ideeën brengen hoe ze hun energieverbruik kunnen verlagen. En dat begint natuurlijk met inzicht hebben in je huidige verbruik. We vroegen Martien Lange, lid van de wijkraad én van de werkgroep, wat hij zelf zoal doet.

Je moet ergens beginnen
“Natuurlijk kun je niet van de ene op de andere dag het roer volledig omgooien”, begint Martien. “Je moet ergens beginnen en mijn motto is altijd: ‘meten is weten, gissen is missen’. Om met dat laatste te beginnen: het is een kleine moeite om elke week op een vaste dag de meterstanden van elektriciteit, gas en water te noteren. Excel is daarvoor heel handig. Op die manier zie je voor elektriciteit en water direct of er onverwachte wijzigingen zijn.”

Gas is wat lastiger
“Bij het gasverbruik is dat iets moeilijker, aangezien het weer daar natuurlijk een grote invloed op heeft. Ik maak daarom gebruik van de website mindergas.nl. Je kunt hier je gasverbruik in een bepaalde periode vergelijken met de hoeveelheid graaddagen in diezelfde periode. Je kunt op die manier ook betrouwbaar je gasverbruik over een bepaalde periode vergelijken met dezelfde periode in een eerder jaar. Daarbij rekent de website met ‘graaddagen’ waardoor er rekening wordt gehouden met de invloed van het weer. Op de website van mindergas.nl vind je hierover meer uitleg. Maar het komt erop neer dat je op die manier objectief kunt vergelijken of je gasverbruik veranderd is en wat het effect is van eventuele maatregelen die je hebt genomen.”
 

Lid worden van de werkgroep?

Heeft u kennis van of ervaring met energiebesparing en/of warmtetransitie? Wilt u die kennis en ervaring delen en meedenken hoe we die beschikbaar kunnen stellen aan onze mede-wijkbewoners? Meld u dan aan via warmtetransitie.heeswijk@gmail.com. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. Check ook de pagina Warmtetransitie op deze website onder Werkgroepen.
 

Direct aan de slag? Hier vindt u meer info:

 

7 tips om uw gasverbruik te verminderen

  1. Heel simpel: trek een trui of vest aan, als het wat kouder is.
  2. Sluit ’s avonds de gordijnen, zo houd je de warmte in de kamer beter vast.
  3. Neem een (korte) douche in plaats van een bad. Dit scheelt gas én water.
  4. Ventileer voldoende; vochtige lucht verwarmen kost meer energie dan droge lucht verwarmen.
  5. Voorkom dat de warmte weglekt: dicht kieren met kit, breng tochtband en tochtstrippen bij ramen en deuren aan en bevestig ’s winters isolatiefolie op enkelglas ramen (als dubbelglas geen optie is).
  6. Houd binnendeuren gesloten (zeker van kamers die niet of op lagere temperatuur verwarmd worden).
  7. Vervang enkelglas door dubbelglas. Woont u in een huurwoning? Overleg dan met de woningeigenaar of hij hierin wil investeren.

Laatste nieuws

Verkeershinder door wegwerkzaamheden Lavendelplein 2 t/m 6 mei

Van maandag 2 mei t/m vrijdag 6 mei wordt de Lavendel ter hoogte van de Lavendelkade gedeeltelijk voor het doorgaand verkeer afgesloten. De inrit naar de nieuwe parkeerplaatsen op de kade wordt dan aangelegd.

Ons Land van Cuijk: Wat vindt u belangrijk voor onze wijk?

Welke onderwerpen zijn voor onze wijk belangrijk en moeten in de nieuwe gemeente (extra) aandacht krijgen? Een bouwteam met wijkbewoners heeft dit uitgewerkt in een KernenCV. Herkent u zich in dit CV? Of heeft u wellicht nog aanvullingen? We horen het graag. U kunt nog tot 13 maart reageren!

Buurtcamping Cuijk zoekt beheerders voor deze zomer

Help jij mee met de organisatie van Buurtcamping Cuijk deze zomer? Wil jij nieuwe mensen leren kennen en bijdragen aan de leefbaarheid in onze wijk? Campingbaas voor een weekend, lijkt dat je wat? Lees dan vooral verder…

Meer nieuws