Ruil je stekjes via het Ruilkastje Heeswijkse Kampen

Maandag 6 juni 2022

Heb je stekjes of zaadjes te veel en wil je weleens wat anders in de vensterbank of de tuin? Breng ze dan naar het Ruilkastje Heeswijkse Kampen en ruil ze om voor andere stekjes. Je vindt het ruilkastje aan de achterzijde van Kardinaalsmuts 11. Wij waren benieuwd naar de persoon achter dit leuke initiatief.

Nieuw in Cuijk

Het ruilkastje is een initiatief van Elke Quekel. Ze is docent geschiedenis op een middelbare school en vangt daarnaast, samen met haar vriend Sjoerd, zwerfkatjes en kittens op voor asiel HoKaZo. “We zijn hier in Cuijk komen wonen zonder dat we iemand kenden”, vertelt Elke. “Dat was best spannend maar ondertussen voelen we ons hier enorm thuis en willen we niet meer weg!”

“Ik was als kind al gek op planten”, vervolgt ze. “Twee jaar geleden hoorde ik voor het eerst van het fenomeen ‘plantenruilkastje’. Ik reed toen regelmatig een eindje om zodat ik verschillende ruilkastjes kon bezoeken die aangesloten waren bij Stekjesroute. Inmiddels heb ik zoveel planten, dat ik dat niet meer doe. Maar ik vind het wel erg leuk om andere mensen blij te kunnen maken met plantjes.”

Succesvol eerste seizoen

Elke QuekelZo ontstond het idee om zelf een ruilkastje te beginnen. Zomer 2021 was het zover. Elke plaatste een kastje met stekjes aan de achterzijde van haar woning en sloot zich aan bij Stekjesroute, zodat het kastje ook op de route te vinden is. Via Instagram kreeg het kastje geleidelijk aan meer bekendheid.

Het eerste seizoen voor Ruilkastje Heeswijkse Kampen liep als een trein. Elke: “Er werd veel geruild en ontzettend veel gedoneerd. Natuurlijk kwam het ook wel eens voor dat mensen iets meenamen zonder er iets voor terug te zetten. Ik ga dan van het goede uit en hoop dat mensen, zodra ze dit kunnen, alsnog een plantje, zaadjes of potje brengen. Het is leuk om mensen te zien ruilen, kennis te zien maken met elkaar en met nieuwe plantjes. Want dat is waar ik het voor doe!” 

Volg Elke op Instagram: @ruilkastje_heeswijkse_kampen voor de laatste planten updates.

Tip:

Zie je een leuk plantje en heb je (nog) niets om te ruilen? Doe dan een envelop met een kleine donatie (denk aan 50 cent tot 2 euro) in de brievenbus.

Laatste nieuws

Land van Cuijk doet onderzoek naar beschermde diersoorten vanwege woningverbeteringen

De komende maanden doen ecologen in verschillende dorpen van het Land van Cuijk onderzoek naar beschermde dieren die rondom huizen voorkomen. Het onderzoek vindt onder andere plaats in Cuijk en richt zich op vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. Dit onderzoek is nodig als voorloper voor het isoleren en verduurzamen van woningen met een lage isolatiewaarde (energielabel D t/m G).

Paasmandjeswedstrijd: wie maakt het leukste paasmandje voor de bewoners van Castella?

Doe je mee met onze paasknutselwedstrijd? De knutselplaten zijn uitgedeeld aan de leerlingen van De Waai, maar je kunt er ook een ophalen bij Jumbo Bosmans in Cuijk. Maak er iets moois van en vul het mandje met wat leuks en/of lekkers. Lever het mandje weer in bij de Jumbo en maak kans op een van de zes prijzen. De winnaars maken we op Tweede Paasdag bekend. Na afloop brengen we de gevulde mandjes als paasverrassing naar de senioren in verzorgingstehuis Castella in Cuijk.  (lees verder voor meer info en de spelregels)

Infobijeenkomst over aanleg freerunbaan en jongeren ontmoetingsplek bij De Waai

De gemeente wil een freerunbaan en een ontmoetingsplek voor jongeren (JOP) aanleggen op het veld achter basisschool De Waai. Direct omwonenden  hebben hierover een brief ontvangen. De tekst van de brief staat hieronder. Heb je na het lezen van de brief nog vragen, kom dan woensdag 6 maart naar de informatiebijeenkomst in wijkcentrum De Nielt (Lavendel 250). Tussen 19.30 en 21.00 uur kun je op elk gewenst moment binnenlopen en je vragen stellen. 

Meer nieuws