Oorzaak geuroverlast bekend

Woensdag 28 juli 2021Wijkraad

Vanaf eind juni zijn er veel meldingen van geuroverlast op de Heeswijkse Kampen binnengekomen bij de ODBN en de gemeente Cuijk. De ODBN (de organisatie die milieutaken uitvoert voor o.a. de gemeente Cuijk) is hierop een onderzoek gestart op het industrieterrein Haven in Katwijk. De oorzaak van de geuroverlast is inmiddels bekend en aangepakt. Van de gemeente ontvingen we hierover het volgende verslag.

Verslag gemeente
Op het terrein in Katwijk zitten meerdere bedrijven die door de aard van hun werkzaamheden geur uitstoten. Daarom duurde het even voor met zekerheid gezegd kon worden waar de geur vandaan kwam. Inmiddels is duidelijk dat de geur afkomstig was van Duynie Ingredients (een bedrijf dat wortel- en aardappelproducten verwerkt voor de petfoodindustrie).

De ODBN heeft contact met Duynie gezocht en het bedrijf heeft daarop onmiddellijk actie ondernomen om de overlast te beperken. Zo is o.a. de ventilatie van de opslagbunkers tijdelijk uitgezet, zodat de lucht niet de wijde omgeving in werd geblazen. Daarna is het bedrijf in samenwerking met de ODBN op zoek gegaan naar de oorzaak van de overlast.

Uit het (vervolg)onderzoek bleek dat de geur vrijkwam bij de verdraaiing van een specifieke lading aardappelsnippers. Duynie heeft, op verzoek van de ODBN en de gemeente Cuijk, besloten de verwerking van dit product per direct (23 juli) stop te zetten. Zij hebben hun installaties leeggemaakt en gereinigd. Hiermee is het ‘geurprobleem’ van eind juni verholpen. Sinds afgelopen weekend (24/25 juli) zijn er geen meldingen meer binnengekomen. Door het bedrijf wordt sinds de melding in goed overleg met de OBDN onderzocht of de grondstof aardappelsnippers tot geuroverlast kan leiden en hoe eventuele geurincidenten en overlast in de toekomst kunnen worden voorkomen. Duynie Ingredients geeft dit de hoogste prioriteit.

Toch weer geuroverlast? Meld het!
Mocht u onverhoopt weer geuroverlast ervaren, maak hier dan direct een melding van via de Fixi app. De ODBN en gemeente kunnen zo de situatie in de gaten houden en indien nodig actie ondernemen. 

Laatste nieuws

Droom voor je buurt? Kern met Pit helpt!

Heb je samen met buurtgenoten een goed idee om de leefomgeving in je buurt te verbeteren? Dan is het tijd voor actie! Meld je project vóór 1 november aan bij Kern met Pit. Wordt je project geselecteerd, dan krijg je hulp, advies en inspiratie. En voer je het binnen een jaar uit? Dan ontvangen jullie 1.000 euro. Enthousiast? Lees dan gauw verder.

Gezellig samen eten ‘bij de buren’ – Doe je mee?

Ben je na alle coronabeperkingen toe aan nieuwe sociale contacten? Ben je het alleen eten een beetje beu? Of wil je weer eens nieuwe mensen leren kennen?

24, 25 en 26 augustus gecontroleerde geurmeting Duynie Ingredients

Naar aanleiding van de geuroverlast in onze wijk in juni en juli wordt komende week een geurmeting gehouden bij Duynie Ingredients. Het is mogelijk dat er tijdens de metingen enige geuroverlast ontstaat in de omgeving van het bedrijf. De productie wordt direct na de meting weer stopgezet en pas hervat op het moment dat de geuruitstoot tot een aanvaardbaar niveau is teruggebracht. 

Meer nieuws