Inzamelingsactie voor jonge vluchtelingen groot succes

Maandag 9 januari 2023Wijkraad

Onze kort voor kerst gestarte inzamelingsactie voor de jonge vluchtelingen die tijdelijk verblijven in het Van der Valk hotel te Cuijk mag gerust een succes worden genoemd. Dankzij vele gulle gevers kunnen alle jongeren nu – warm gekleed – op een eigen fiets naar school. Ook zijn er diverse activiteiten aangeboden.
 

Hartverwarmend

“Dankjewel, شكرًا لك, teşekkürler, mahadsanid, የቅንየለይ, spas…!” Met deze woorden bedanken de alleenstaande minderjarige vluchtelingen de vele gulle gevers. Zowel de jongeren als hun begeleiders zijn de afgelopen weken enorm verrast door de vrijgevigheid van de bewoners van Cuijk en omstreken.

Yvette van Rijckevorsel, voorzitter van de wijkraad, is nog onder de indruk van de vele bijdragen. “Het was echt hartverwarmend. Alle 54 jongeren hebben nu een fiets. Vaak hebben mensen de fiets eerst nog op eigen kosten opgeknapt, zodat hij meteen gebruikt kon worden. En waar dit niet gebeurd maar wel nodig was, heeft een aantal handige jongeren zelf de fietsen voorzien van nieuwe banden, kettingen gesmeerd en remmen gerepareerd.”

Intussen hebben de jongeren fietsles en verkeersles gehad, zodat ze veilig op en neer naar school kunnen fietsen. Afgelopen weekend zijn er oefentochtjes gemaakt om de weg naar school in Grave te leren kennen.
 

Voldoende kleding; schoenen zijn nog welkom

Inmiddels lijkt er ook voldoende kleding te zijn voor alle jongeren. “Hoewel … is er ooit genoeg om 54 jongeren te kleden?”, lacht Yvette. “Sinds onze oproep zijn er dagelijks tassen en dozen met kleding bij ons afgegeven. Echt geweldig! Een bijzondere bijdrage kwam van de KBO Cuijk, de ouderenbond, die speciaal voor de jongeren prachtige sjaals en mutsen hebben gebreid.”

Op oudejaarsavond heeft de begeleiding een bingo georganiseerd om een aantal zeer gewilde artikelen te verloten onder de jongeren en tegelijkertijd samen een leuke avond te hebben. Schoenen maat 36 en groter zijn overigens nog altijd welkom. Deze kunnen afgegeven worden aan de Perenboom 4 te Cuijk.
 

Bedankt aan alle gulle gevers!

De afgelopen weken heeft Yvette van Rijckevorsel de jongeren regelmatig bezocht om kleding af te geven en de donatie van de fietsen af te stemmen met de begeleiding. “De dankbaarheid en de blijdschap die ik dan op de gezichten van de jongeren zag, is met geen pen te beschrijven. De vele handen die ik heb gedrukt en de (glim)lachjes die ik kreeg, iedere keer als ik weer een lading kleding kwam brengen, hebben echt indruk op me gemaakt. De donkere dagen tussen kerst en oud en nieuw zijn nog nooit zo mooi geweest en namens de wijkraad wil ik al die mensen die zo gul hebben gedoneerd heel hartelijk bedanken!”

Laatste nieuws

Energietoeslag 2022 nog niet aangevraagd?

De prijzen voor energie zijn hard gestegen. Gezinnen met een laag inkomen krijgen daarom een energietoeslag van de overheid. Met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm heeft u over 2022 recht op energietoeslag van € 1.300. Heeft u deze nog niet aangevraagd? U heeft nog maar twee weken om deze aan te vragen! Uw aanvraag moet uiterlijk 31 januari bij de gemeente binnen zijn.

Heropening vliegbasis De peel

Het Ministerie van Defensie wil op termijn vliegbasis De Peel weer in gebruik nemen. Daarvoor is een luchthavenbesluit nodig. De gemeente Land van Cuijk heeft op haar website een pagina met informatie over het proces van de voorbereiding van het luchthavenbesluit en hoe omwonenden en andere belanghebbenden daarbij worden betrokken.

Inzamelingsactie voor minderjarige vluchtelingen Cuijk

De wijkraad start een inzamelingsactie voor de 54 minderjarige vluchtelingen die sinds kort tijdelijk in het Van der Valk hotel in Cuijk worden opgevangen. Er is behoefte aan fietsen en kleding. Maar ook aan mensen die activiteiten met de jongeren willen ondernemen.

Meer nieuws