Inzamelingsactie voor jonge vluchtelingen groot succes

Maandag 9 januari 2023Wijkraad

Onze kort voor kerst gestarte inzamelingsactie voor de jonge vluchtelingen die tijdelijk verblijven in het Van der Valk hotel te Cuijk mag gerust een succes worden genoemd. Dankzij vele gulle gevers kunnen alle jongeren nu – warm gekleed – op een eigen fiets naar school. Ook zijn er diverse activiteiten aangeboden.
 

Hartverwarmend

“Dankjewel, شكرًا لك, teşekkürler, mahadsanid, የቅንየለይ, spas…!” Met deze woorden bedanken de alleenstaande minderjarige vluchtelingen de vele gulle gevers. Zowel de jongeren als hun begeleiders zijn de afgelopen weken enorm verrast door de vrijgevigheid van de bewoners van Cuijk en omstreken.

Yvette van Rijckevorsel, voorzitter van de wijkraad, is nog onder de indruk van de vele bijdragen. “Het was echt hartverwarmend. Alle 54 jongeren hebben nu een fiets. Vaak hebben mensen de fiets eerst nog op eigen kosten opgeknapt, zodat hij meteen gebruikt kon worden. En waar dit niet gebeurd maar wel nodig was, heeft een aantal handige jongeren zelf de fietsen voorzien van nieuwe banden, kettingen gesmeerd en remmen gerepareerd.”

Intussen hebben de jongeren fietsles en verkeersles gehad, zodat ze veilig op en neer naar school kunnen fietsen. Afgelopen weekend zijn er oefentochtjes gemaakt om de weg naar school in Grave te leren kennen.
 

Voldoende kleding; schoenen zijn nog welkom

Inmiddels lijkt er ook voldoende kleding te zijn voor alle jongeren. “Hoewel … is er ooit genoeg om 54 jongeren te kleden?”, lacht Yvette. “Sinds onze oproep zijn er dagelijks tassen en dozen met kleding bij ons afgegeven. Echt geweldig! Een bijzondere bijdrage kwam van de KBO Cuijk, de ouderenbond, die speciaal voor de jongeren prachtige sjaals en mutsen hebben gebreid.”

Op oudejaarsavond heeft de begeleiding een bingo georganiseerd om een aantal zeer gewilde artikelen te verloten onder de jongeren en tegelijkertijd samen een leuke avond te hebben. Schoenen maat 36 en groter zijn overigens nog altijd welkom. Deze kunnen afgegeven worden aan de Perenboom 4 te Cuijk.
 

Bedankt aan alle gulle gevers!

De afgelopen weken heeft Yvette van Rijckevorsel de jongeren regelmatig bezocht om kleding af te geven en de donatie van de fietsen af te stemmen met de begeleiding. “De dankbaarheid en de blijdschap die ik dan op de gezichten van de jongeren zag, is met geen pen te beschrijven. De vele handen die ik heb gedrukt en de (glim)lachjes die ik kreeg, iedere keer als ik weer een lading kleding kwam brengen, hebben echt indruk op me gemaakt. De donkere dagen tussen kerst en oud en nieuw zijn nog nooit zo mooi geweest en namens de wijkraad wil ik al die mensen die zo gul hebben gedoneerd heel hartelijk bedanken!”

Laatste nieuws

Wijkraad zoekt hobbykoks voor interculturele proeverij ‘Melting Pot Cuijk’

Zondag 2 juni 2024 organiseert wijkraad Heeswijkse Kampen een bruisend evenement voor jong en oud: Melting Pot – een interculturele proeverij voor en door bewoners. Met lekkere hapjes uit alle windstreken en daaromheen allerlei activiteiten met als thema ‘Wereldreis’. Er is nog ruimte voor (wijk)bewoners die het leuk vinden om iets lekkers te maken voor dit evenement en iets van hun cultuur te delen met de bezoekers.

Land van Cuijk doet onderzoek naar beschermde diersoorten vanwege woningverbeteringen

De komende maanden doen ecologen in verschillende dorpen van het Land van Cuijk onderzoek naar beschermde dieren die rondom huizen voorkomen. Het onderzoek vindt onder andere plaats in Cuijk en richt zich op vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. Dit onderzoek is nodig als voorloper voor het isoleren en verduurzamen van woningen met een lage isolatiewaarde (energielabel D t/m G).

Paasmandjeswedstrijd: wie maakt het leukste paasmandje voor de bewoners van Castella?

Doe je mee met onze paasknutselwedstrijd? De knutselplaten zijn uitgedeeld aan de leerlingen van De Waai, maar je kunt er ook een ophalen bij Jumbo Bosmans in Cuijk. Maak er iets moois van en vul het mandje met wat leuks en/of lekkers. Lever het mandje weer in bij de Jumbo en maak kans op een van de zes prijzen. De winnaars maken we op Tweede Paasdag bekend. Na afloop brengen we de gevulde mandjes als paasverrassing naar de senioren in verzorgingstehuis Castella in Cuijk.  (lees verder voor meer info en de spelregels)

Meer nieuws