Energie besparen: dit kun je zelf doen

Vrijdag 22 juli 2022Warmtetransitie

Stijgende gasprijzen, de klimaatdoelstellingen, de geopolitieke ontwikkelingen rondom Oekraïne en Rusland. Hoe je het ook wendt of keert; er is maar één conclusie mogelijk: ons energieverbruik moet omlaag. Al was het maar omdat de kosten voor veel mensen steeds moeilijker zijn op te brengen. We geven een aantal tips waar zowel huurders als woningeigenaren wat aan hebben.

Energie besparen is deels een kwestie van je gedrag veranderen. Maar natuurlijk heb je ook te maken met je woning en de staat waarin die verkeert. Ben je eigenaar van de woning, dan bepaal je zelf welke investeringen je kunt en wilt doen om je huis energiezuiniger te maken. Als huurder ben je op dat punt afhankelijk van de verhuurder. Al wordt er vanuit de overheid via wet- en regelgeving wel steeds meer druk uitgeoefend op verhuurders om werk te maken van energiebesparende maatregelen.

Kun je dan als huurder ontspannen achterover leunen en rustig afwachten tot de verhuurder actie onderneemt? Dat lijkt ons niet verstandig, want dan ben je een dief van je eigen portemonnee. Dit kun je zelf doen om je energieverbruik en daarmee de rekening te verlagen:

  • Via de gemeente schakel je kosteloos een energiebespaarcoach in. De coach maakt een scan van je energiejaarrekening en toetst het gasverbruik aan de norm, rekening houdend met de gezinssamenstelling en het woningtype. Je krijgt advies afgestemd op jouw situatie en tips waarmee je direct zelf aan de slag kunt. Kijk voor meer info op: www.brabantwoontslim.nl/energiebespaaractie-gemeente-land-van-cuijk
  • Breng folie achter de radiatoren aan.
  • Zet de verwarming niet alleen ’s nachts lager, maar ook overdag als je niet thuis bent of aan het werk bent.
  • Installeer een klokthermostaat, dan vergeet je nooit meer de verwarming lager te zetten.
  • Vervang gloeilampen en halogeenlampen door LED-verlichting.
  • Voorkom onnodig sluipverbruik: zet apparaten zo veel mogelijk echt UIT en niet op stand-by.
  • Neem liever een douche dan een bad. Gemiddeld verbruik je met een bad tweemaal zoveel water en energie dan met een douche. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de tijdsduur, de temperatuur van het water en of je een waterbesparende douchekop gebruikt.
  • Zorg voor voldoende ventilatie. Schone lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid, maar bovendien kost verwarming van vochtige lucht meer energie dan van droge lucht.
  • De meeste was wordt prima schoon op 30 of 40 graden. Draai echter wel drie of vier keer per jaar een was op 60 of 90 graden om de machine schoon te houden.


Woningeigenaar? Check Brabant woont slim!

Brabantwoontslim.nl is het energieloket van gemeente Land van Cuijk. Meld je op de website aan voor de nieuwsbrief van het energieloket en blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen in de gemeente.

Laatste nieuws

Speeltuinen in goede handen

Onlangs deden we een oproep voor vrijwilligers die een à twee keer per maand enkele speelplekken in de wijk willen controleren op schade of andere tekortkomingen. Dit leverde zoveel reacties op, dat we nu met elf vrijwilligers alle speelplekken in de wijk in het vizier kunnen houden. Daar zijn we uiteraard heel blij mee! 

Goed idee voor je buurt? Kern met Pit helpt!

Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Heb je samen met buurtgenoten een goed idee om de leefomgeving in je buurt te verbeteren? Dan is het tijd voor actie! Meld je project vóór 1 november aan bij Kern met Pit. Wordt je project geselecteerd, dan krijg je hulp, advies en inspiratie. En voer je het binnen een jaar uit? Dan ontvangen jullie 1.000 euro. Enthousiast? Lees dan gauw verder.

Vrijdag 26 augustus: open middag bij opgraving Heeswijkse Kampen Zuid

In Cuijk voeren archeologen al ruim 20 jaar archeologisch onderzoek uit. De archeologen van BAAC onderzoeken momenteel de laatste drie terreinen binnen de Heeswijkse Kampen. Vrijdag 26 augustus is hier een open middag van 13.00 tot 16.00 uur.  Archeologen en specialisten geven bij het ketenpark uitleg. Ook kunnen de eerste vondsten bewonderd worden.

Meer nieuws