Energie besparen: dit kun je zelf doen

Vrijdag 22 juli 2022Warmtetransitie

Stijgende gasprijzen, de klimaatdoelstellingen, de geopolitieke ontwikkelingen rondom Oekraïne en Rusland. Hoe je het ook wendt of keert; er is maar één conclusie mogelijk: ons energieverbruik moet omlaag. Al was het maar omdat de kosten voor veel mensen steeds moeilijker zijn op te brengen. We geven een aantal tips waar zowel huurders als woningeigenaren wat aan hebben.

Energie besparen is deels een kwestie van je gedrag veranderen. Maar natuurlijk heb je ook te maken met je woning en de staat waarin die verkeert. Ben je eigenaar van de woning, dan bepaal je zelf welke investeringen je kunt en wilt doen om je huis energiezuiniger te maken. Als huurder ben je op dat punt afhankelijk van de verhuurder. Al wordt er vanuit de overheid via wet- en regelgeving wel steeds meer druk uitgeoefend op verhuurders om werk te maken van energiebesparende maatregelen.

Kun je dan als huurder ontspannen achterover leunen en rustig afwachten tot de verhuurder actie onderneemt? Dat lijkt ons niet verstandig, want dan ben je een dief van je eigen portemonnee. Dit kun je zelf doen om je energieverbruik en daarmee de rekening te verlagen:

  • Via de gemeente schakel je kosteloos een energiebespaarcoach in. De coach maakt een scan van je energiejaarrekening en toetst het gasverbruik aan de norm, rekening houdend met de gezinssamenstelling en het woningtype. Je krijgt advies afgestemd op jouw situatie en tips waarmee je direct zelf aan de slag kunt. Kijk voor meer info op: www.brabantwoontslim.nl/energiebespaaractie-gemeente-land-van-cuijk
  • Breng folie achter de radiatoren aan.
  • Zet de verwarming niet alleen ’s nachts lager, maar ook overdag als je niet thuis bent of aan het werk bent.
  • Installeer een klokthermostaat, dan vergeet je nooit meer de verwarming lager te zetten.
  • Vervang gloeilampen en halogeenlampen door LED-verlichting.
  • Voorkom onnodig sluipverbruik: zet apparaten zo veel mogelijk echt UIT en niet op stand-by.
  • Neem liever een douche dan een bad. Gemiddeld verbruik je met een bad tweemaal zoveel water en energie dan met een douche. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de tijdsduur, de temperatuur van het water en of je een waterbesparende douchekop gebruikt.
  • Zorg voor voldoende ventilatie. Schone lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid, maar bovendien kost verwarming van vochtige lucht meer energie dan van droge lucht.
  • De meeste was wordt prima schoon op 30 of 40 graden. Draai echter wel drie of vier keer per jaar een was op 60 of 90 graden om de machine schoon te houden.


Woningeigenaar? Check Brabant woont slim!

Brabantwoontslim.nl is het energieloket van gemeente Land van Cuijk. Meld je op de website aan voor de nieuwsbrief van het energieloket en blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen in de gemeente.

Laatste nieuws

Kienen in wijkaccommodatie De Nielt

Na de zomervakantie beginnen de Kienavonden weer! Op de donderdagen 28 september, 19 oktober en 9 november kun je weer gezellig kienen in wijkaccommodatie De Nielt. Inloop vanaf 19.00 uur, start om 20.00 uur. Kaarten kosten 10 euro. Er zijn leuke prijsjes te winnen en de opbrengst van de avond wordt gebruikt om weer leuke activiteiten voor de kinderen in de wijk te organiseren.  Kom je ook?

Zorgen over Waterpark Dommelsvoort bij Wijkraad

De wijkraad Heeswijkse Kampen volgt de ontwikkelingen rondom Waterpark Dommelsvoort en de mogelijke toename van drukte op het water en de weg met zorgen. Wij zijn inmiddels verenigd in een interdorpsoverleg met de dorpsraden Linden, Beers en Gassel en werken samen met de Vrienden van de Kraaij en de milieuvereniging Cuijk om gezamenlijk de plannen vanuit een integraal beeld te kunnen volgen en beoordelen.

Denk mee over energie van zon en wind

In Land van Cuijk gaan we meer gebruikmaken van zon- en/of windenergie. De gemeente wil graag uw mening horen over zonne-energie op een veld, grote windturbines en kleine windmolens. Welke gebieden hebben uw voorkeur? En in welke gebieden heeft u het liever niet? Via een vragenlijst polst de gemeente meningen van inwoners. De uitkomsten helpen bij het maken van een nieuw beleid. De gemeenteraad neemt dit najaar een besluit over dit beleid. Onderaan dit bericht vindt u de link naar de vragenlijst. U kunt de vragenlijst tot en met 11 juni invullen.

Meer nieuws