Denk mee over energie van zon en wind

Dinsdag 30 mei 2023Warmtetransitie

In Land van Cuijk gaan we meer gebruikmaken van zon- en/of windenergie. De gemeente wil graag uw mening horen over zonne-energie op een veld, grote windturbines en kleine windmolens. Welke gebieden hebben uw voorkeur? En in welke gebieden heeft u het liever niet? Via een vragenlijst polst de gemeente meningen van inwoners. De uitkomsten helpen bij het maken van een nieuw beleid. De gemeenteraad neemt dit najaar een besluit over dit beleid. Onderaan dit bericht vindt u de link naar de vragenlijst. U kunt de vragenlijst tot en met 11 juni invullen.

Onderstaande tekst is afkomstig van de gemeente Land van Cuijk. 

Opwekken van energie

Samen met andere gemeenten, de provincie en het Rijk hebben we afspraken gemaakt over het opwekken van duurzame elektriciteit. Landelijk is afgesproken dat zonne- en windenergie hiervoor de technieken zijn.  We willen de daken in onze gemeente zoveel als mogelijk benutten voor de productie van duurzame energie. Om aan de vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen is alleen zonnepanelen op daken leggen niet genoeg.

Meer vraag naar duurzame energie

Door de toename van elektrische auto’s, warmtepompen en het overstappen van gas naar elektriciteit, neemt de vraag naar duurzame energie ook toe. De doelstelling voor duurzame opwek zelf staat niet ter discussie. Om alle elektriciteit op te wekken zijn binnen onze gemeente zonnevelden en/of windturbines en windmolens nodig. We werken ook aan andere technieken zoals biomassa en waterkracht. Maar deze zijn geen onderdeel van deze vragenlijst. Deze vragenlijst gaat dan ook alleen over zonne- en windenergie.

Polsen meningen

In het nieuwe beleid voor zonnevelden en windenergie komen voorwaarden voor de gebieden waar we energie kunnen opwekken. Dit wil zeggen dat hierin zoekgebieden staan: waar mag wel iets en waar niet. En welke randvoorwaarden te stellen zoals bijvoorbeeld afstanden tot kern, inpassing in het landschap en tot welke hoogte. 

Denk je mee?

Van jou horen we graag welke voorwaarden jij stelt aan zonnevelden en windenergie. De uitkomsten brengen we in kaart en nemen we mee in het nieuwe beleid.

Vul jij de vragenlijst in? Via deze link kom je rechtsreeks op de vragenlijst. Of ga naar de website ons.landvancuijk.nl/visies. De vragenlijst staat open tot en met 11 juni 2023.

Via deze link kun je de kaart bekijken met mogelijke locaties voor windturbines.


(Bron: gemeente Land van Cuijk)

Laatste nieuws

Wijkraad zoekt hobbykoks voor interculturele proeverij ‘Melting Pot Cuijk’

Zondag 2 juni 2024 organiseert wijkraad Heeswijkse Kampen een bruisend evenement voor jong en oud: Melting Pot – een interculturele proeverij voor en door bewoners. Met lekkere hapjes uit alle windstreken en daaromheen allerlei activiteiten met als thema ‘Wereldreis’. Er is nog ruimte voor (wijk)bewoners die het leuk vinden om iets lekkers te maken voor dit evenement en iets van hun cultuur te delen met de bezoekers.

Land van Cuijk doet onderzoek naar beschermde diersoorten vanwege woningverbeteringen

De komende maanden doen ecologen in verschillende dorpen van het Land van Cuijk onderzoek naar beschermde dieren die rondom huizen voorkomen. Het onderzoek vindt onder andere plaats in Cuijk en richt zich op vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. Dit onderzoek is nodig als voorloper voor het isoleren en verduurzamen van woningen met een lage isolatiewaarde (energielabel D t/m G).

Paasmandjeswedstrijd: wie maakt het leukste paasmandje voor de bewoners van Castella?

Doe je mee met onze paasknutselwedstrijd? De knutselplaten zijn uitgedeeld aan de leerlingen van De Waai, maar je kunt er ook een ophalen bij Jumbo Bosmans in Cuijk. Maak er iets moois van en vul het mandje met wat leuks en/of lekkers. Lever het mandje weer in bij de Jumbo en maak kans op een van de zes prijzen. De winnaars maken we op Tweede Paasdag bekend. Na afloop brengen we de gevulde mandjes als paasverrassing naar de senioren in verzorgingstehuis Castella in Cuijk.  (lees verder voor meer info en de spelregels)

Meer nieuws