Denk mee over energie van zon en wind

Dinsdag 30 mei 2023Warmtetransitie

In Land van Cuijk gaan we meer gebruikmaken van zon- en/of windenergie. De gemeente wil graag uw mening horen over zonne-energie op een veld, grote windturbines en kleine windmolens. Welke gebieden hebben uw voorkeur? En in welke gebieden heeft u het liever niet? Via een vragenlijst polst de gemeente meningen van inwoners. De uitkomsten helpen bij het maken van een nieuw beleid. De gemeenteraad neemt dit najaar een besluit over dit beleid. Onderaan dit bericht vindt u de link naar de vragenlijst. U kunt de vragenlijst tot en met 11 juni invullen.

Onderstaande tekst is afkomstig van de gemeente Land van Cuijk. 

Opwekken van energie

Samen met andere gemeenten, de provincie en het Rijk hebben we afspraken gemaakt over het opwekken van duurzame elektriciteit. Landelijk is afgesproken dat zonne- en windenergie hiervoor de technieken zijn.  We willen de daken in onze gemeente zoveel als mogelijk benutten voor de productie van duurzame energie. Om aan de vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen is alleen zonnepanelen op daken leggen niet genoeg.

Meer vraag naar duurzame energie

Door de toename van elektrische auto’s, warmtepompen en het overstappen van gas naar elektriciteit, neemt de vraag naar duurzame energie ook toe. De doelstelling voor duurzame opwek zelf staat niet ter discussie. Om alle elektriciteit op te wekken zijn binnen onze gemeente zonnevelden en/of windturbines en windmolens nodig. We werken ook aan andere technieken zoals biomassa en waterkracht. Maar deze zijn geen onderdeel van deze vragenlijst. Deze vragenlijst gaat dan ook alleen over zonne- en windenergie.

Polsen meningen

In het nieuwe beleid voor zonnevelden en windenergie komen voorwaarden voor de gebieden waar we energie kunnen opwekken. Dit wil zeggen dat hierin zoekgebieden staan: waar mag wel iets en waar niet. En welke randvoorwaarden te stellen zoals bijvoorbeeld afstanden tot kern, inpassing in het landschap en tot welke hoogte. 

Denk je mee?

Van jou horen we graag welke voorwaarden jij stelt aan zonnevelden en windenergie. De uitkomsten brengen we in kaart en nemen we mee in het nieuwe beleid.

Vul jij de vragenlijst in? Via deze link kom je rechtsreeks op de vragenlijst. Of ga naar de website ons.landvancuijk.nl/visies. De vragenlijst staat open tot en met 11 juni 2023.

Via deze link kun je de kaart bekijken met mogelijke locaties voor windturbines.


(Bron: gemeente Land van Cuijk)

Laatste nieuws

Kienen in wijkaccommodatie De Nielt

Na de zomervakantie beginnen de Kienavonden weer! Op de donderdagen 28 september, 19 oktober en 9 november kun je weer gezellig kienen in wijkaccommodatie De Nielt. Inloop vanaf 19.00 uur, start om 20.00 uur. Kaarten kosten 10 euro. Er zijn leuke prijsjes te winnen en de opbrengst van de avond wordt gebruikt om weer leuke activiteiten voor de kinderen in de wijk te organiseren.  Kom je ook?

Zorgen over Waterpark Dommelsvoort bij Wijkraad

De wijkraad Heeswijkse Kampen volgt de ontwikkelingen rondom Waterpark Dommelsvoort en de mogelijke toename van drukte op het water en de weg met zorgen. Wij zijn inmiddels verenigd in een interdorpsoverleg met de dorpsraden Linden, Beers en Gassel en werken samen met de Vrienden van de Kraaij en de milieuvereniging Cuijk om gezamenlijk de plannen vanuit een integraal beeld te kunnen volgen en beoordelen.

Onkruidbeheer in de wijk: 31 mei t/m 5 juni

Komende week, van woensdag 31 mei tot en met maandag 5 juni, worden de straten in onze wijk geborsteld om ze van onkruid te ontdoen. In de afbeelding is te zien wanneer uw straat aan de beurt is. U helpt het groenbedrijf door uw auto aan de kant te zetten en bijvoorbeeld kliko's niet onnodig aan de straat te laten staan.

Meer nieuws