De ‘verkeersregels’ op het water – kent u ze?

Vrijdag 22 juli 2022

Een van de charmes van het wonen in de Heeswijkse Kampen is wel de nabijheid van het water. Wandelend, zwemmend of varend; je kunt er op veel manieren van genieten. Helaas wordt op de plas regelmatig te hard gevaren. Niet iedereen lijkt zich bewust van de overlast die dit veroorzaakt voor mede-watersporters en omwonenden. En dan hebben we het nog niet over de risico’s… Bij de start van het watersportseizoen staan we daarom even stil bij de belangrijkste regels voor het ‘waterverkeer’ op de Heeswijkse Plas.

Snelheid

De maximaal toegestane vaarsnelheid op de Heeswijkse Plas is 6 kilometer per uur. Dit geldt overigens ook voor de (jacht)haven en binnen een strook van 50 meter van de oever in het hele gebied van de Kraaijenbergse Plassen. In het overige gebied van de Kraaijenbergse Plassen mag niet harder dan 9 kilometer per uur worden gevaren.

Vaartuigen

Varen met een waterscooter, jetski, hovercraft of vergelijkbare gemotoriseerde objecten is niet toegestaan. Ook waterskiën of je met een ander object op hogere snelheid door een boot laten voorttrekken, is verboden.

Ligplaatsen

Met een vaartuig mag je alleen een ligplaats innemen op plekken die zijn aangewezen als passanten- of overnachtingsplaats. Afmeren aan de passantensteiger en aan de oevers binnen het gebied is toegestaan tussen 7.00 uur ’s ochtends en 22.00 uur ’s avonds en uitsluitend aan de daartoe bestemde afmeerconstructies.
Die tijdsbeperking geldt niet voor bewoners met een eigen kavel aan het water. Zij mogen hier één vaartuig afmeren met een maximale breedte van 3 meter en een maximale lengte van de oeverlijn in eigendom.

Zwemmen, surfen

Zwemmen en surfen is toegestaan, behalve nabij bruggen en op plekken waar dit expliciet verboden is. Springen of duiken vanaf kunstwerken, bruggen, steigers en/of afmeerconstructies is niet alleen onveilig – het is verboden.

Kinderen op het water

Kinderen mogen ongeacht hun leeftijd varen in een zeilboot of roeiboot van maximaal 7 meter. Degene aan het stuur moet wel bekwaam zijn, wat inderdaad een behoorlijk rekbaar begrip is. Vanaf 12 jaar mogen kinderen in een gemotoriseerd bootje van maximaal 7 meter het water op. Die boot mag dan niet harder kunnen varen dan 13 km per uur! Vanaf 16 jaar word je als volwassene behandeld.
 

Tips & spelregels

  • Houd rekening met anderen die van het water willen genieten, ook zwemmers.
  • Houd je aan de toegestane vaarsnelheid.
  • Spaar natuur en milieu.
  • Ken de reglementen en pas ze toe.
  • Zorg voor de voorgeschreven veiligheidsuitrusting aan boord.
  • Zorg voor een goede verzekering voor je vaartuig.
  • Houd je registratiebewijs, vaarbewijs en legitimatiebewijs bij de hand als dit voor je vaartuig verplicht is.
  • Net als in het gewone verkeer is het advies alcoholvrij te varen. De wettelijke grens ligt op 0,5 promille.


Bron:
2022-R-75 Raadsbesluit Verordening Kraaijenbergse Plassen en Heeswijkse Plas 2022 , Gemeente Land van Cuijk.
Lees hier de volledige verordening.

 

Laatste nieuws

Speeltuinen in goede handen

Onlangs deden we een oproep voor vrijwilligers die een à twee keer per maand enkele speelplekken in de wijk willen controleren op schade of andere tekortkomingen. Dit leverde zoveel reacties op, dat we nu met elf vrijwilligers alle speelplekken in de wijk in het vizier kunnen houden. Daar zijn we uiteraard heel blij mee! 

Goed idee voor je buurt? Kern met Pit helpt!

Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Heb je samen met buurtgenoten een goed idee om de leefomgeving in je buurt te verbeteren? Dan is het tijd voor actie! Meld je project vóór 1 november aan bij Kern met Pit. Wordt je project geselecteerd, dan krijg je hulp, advies en inspiratie. En voer je het binnen een jaar uit? Dan ontvangen jullie 1.000 euro. Enthousiast? Lees dan gauw verder.

Vrijdag 26 augustus: open middag bij opgraving Heeswijkse Kampen Zuid

In Cuijk voeren archeologen al ruim 20 jaar archeologisch onderzoek uit. De archeologen van BAAC onderzoeken momenteel de laatste drie terreinen binnen de Heeswijkse Kampen. Vrijdag 26 augustus is hier een open middag van 13.00 tot 16.00 uur.  Archeologen en specialisten geven bij het ketenpark uitleg. Ook kunnen de eerste vondsten bewonderd worden.

Meer nieuws